Top-Banner

Футболен клуб "Спартак" Пловдив води началото си от далечната 1947 година, когато на 15-ти октомври се сливат Народното физкултурно дружество (НФД) „Левски“ и НФД Ударник под името Левски-Ударник. Месец по-късно, на 15 ноември 1947г., е утвърдено и новото име на тима, което остава непроменено до ден днешен - Спартак.  Това се счита и за рождената дата на клуба.

В първото ръководство на Спартак влизат председателят на клуба Благой Пенев, както и неговите помощници Атанас Куцалов, Найден Маслев и Спас Томев. За първи старши-треньор е отреден Иван Георгиев. А на едно от първите събрания на ръководството са определени и цветовете на екипите на тима - синьо, червено и бяло. 

С годините клубът постепенно си изгражда името на гранд, чиито цветове бранят велики имена, начело с Тодор Диев. 

Историята нна Спартак Пловдив е изпълнена с редица паметни моменти. Най-силните сезони на „синьо-белите” от „Кючук Париж” са между 1953 и 1967 година. Тогава отборът е в "А" група. Спартак печели шампионата на страната (през 1962/1963), КСА (1958) и става втори през сезона 1961/1962. „Гладиаторите” играят още два финала за Купата на Съветската Армия (КСА) през 1955 и 1959, но ги губят съответно от ЦДНА (Сф) с 2:5 след продължение и Левски (Сф) с 0:1.

Най-голямото постижение в историята на клуба си остава шампионската титла през 1963 година. Пловдивчани триумфират под ръководството на треньора Димитър Байкушев-Мими. Титлата на практика се решава в 26-ия кръг, когато Спартак побеждава в директния спор Ботев Пловдив с 2:1. Точни за „гладиаторите“ са Михаил Душев и Тодор Диев. Титлата окончателно е в ръцете на пловдивчани след като в предпоследния 29-и кръг Спартак побеждава Берое с 3:0, с попадения на  Димитър Димов, Тодор Диев и Христо Дишков.

През лятото на 1967 самостоятелността на Спартак Пловдив е нарушена, когато заедно с Академик (Пд) и Ботев (Пд) образуват нов клуб с името Тракия (Пловдив), който дълго време е сред най-добрите отбори в "А" група. 

По-късно Тракия (Пд) приема името Ботев (Пд), който съществува и до момента, а "Спартак" е принуден да гради бъдещето си наново. На 2 декември 1982 г. Спартак възстановява своята самостоятелност, което продължава до 1998г., след като поради тежка управленска криза се обединява с другия клуб от пловдивския район „Южен“ – Сокол`94 Коматево, който по онова време е и значително по-стабилен финансово. Под името Спартак-С’94 тимът играе до 2001 година. 

През сезон 2001/2002г.се създава акционерно дружество с капитал 100 000 нови лева, а отборът, който се състезава под името "Спартак", е сред водещите тимове във "В" група. 

От 2005-а година "Спартак" Пловдив  се подвизава в "Б" група. В тези години, най-успешният сезон на "гладиаторите" е 2010/2011, когато завършват на трето място след Лудогорец и Черноморец (Поморие), което предвид обвързаността на Поморийци с Черноморец (Бс), означава че Спартак ще играе бараж за влизане в "А" група срещу Етър (Вт). Поради големите финансови проблеми обаче ръководството на отбора доброволно изважда тима от групата. Спартак отново заиграва във "В" група.

Така се стига до датата 11 август 2016г., когато мъжкият отбор на Спартак Пловдив се разпада и отказва участие в първенството на Трега лига- Югоизточна "В" група. 

"Спартак" Пловдив остава само с школа, за да се стигне до превратния момент - началото на 2018г.

Историята продължава...

Спонсори

Anvers

Видео

SpartakPlovdiv.bg © 2024 Всички права запазени

Search